Actueel nieuws

Bier is om te drinken, toch?
Artiesten verlaten podia na bierdouche.
Sinds jaar en dag zijn artiesten het mikpunt van personen die er lol aan beleven artiesten te trakteren op een bierdouche. De auteur van deze rubriek was hier zelf in de jaren '70 van de vorige eeuw al getuige van: Andre Hazes -zelf niet vies van een biertje- kreeg direct na opkomst een lading bier naar zich toe gegooid. Resultaat: overhemd zeiknat en een hartelijke groet van Hazes sr. En weg was ie! Het publiek verbolgen achterlatend. Iedereen had er een mening over, de een vond het maar belachelijk (want: hoort erbij), de ander gaf Hazes groot gelijk. Kortom, er is in pakweg 50 jaar niet veel veranderd. Echter..
In de jaren '70 haalde dit voorval hooguit de krant. Er werd een paar weken over gesproken. Maar dat was het dan wel. Nu is het een heel ander verhaal: die bierdouche is vastgelegd door meerdere filmende telefoons en direct gedeeld op social media kanalen. Nog voordat Mart's shirt droog was kon heel de wereld al 'meegenieten' van dit 'spektakel'. Ook Yves Berendse was de sjaak. Beide heren verlieten het podium. Resultaat: artiest pissig, publiek pissig, organisator pissig, geluidsman pissig, boeker pissig, management pissig.. Enzovoort.
De figuren die dit op hun geweten hebben zouden zich diep, diep moeten schamen. Maar dat is niet genoeg: ze zouden ook voor de geleden schade moeten opdraaien. Zoals bijvoorbeeld de gage van de artiest aan de organisator betalen, de schade aan de licht,- en of geluidsapparatuur, etc. Gelukkig wordt er steeds strenger opgetreden en worden deze figuren eruit gehaald en aangepakt. Want het kan niet zo zijn dat we dit gedrag normaal gaan vinden. Ook niet in 2022.
Juice kanalen
Juice-kanalen beïnvloeden boekingen van artiesten?
Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit het hedendaagse medialandschap: De zogenaamde 'Juice-kanalen'. De naam zegt het al: veelal sappig nieuws over - vooral - het privéleven van bekende artiesten. Niemand blijft gespaard, elke misstap wordt uitgebreid gemeld en van commentaar voorzien. "Waar rook is, is vuur", klinkt het aloude gezegde. En vaak is dat (helaas) ook zo. Maar is dat ook een legitieme reden om de artiest in kwestie direct publiekelijk aan de schandpaal te nagelen? In sommige gevallen zal dat zeker zo zijn. Zeker als er - aantoonbaar - sprake is van stafbare feiten. Deze zullen dan wel eerst moeten vaststaan en door een rechter zijn beoordeeld (en de artiest veroordeeld).
In de meeste gevallen gaat het toch echt om privézaken. Artiest A die wel eens vreemd gaat, artiest B die wel eens een snuifje neemt, artiest C die van een triootje houd. Dit zijn toch privézaken? Sommige artiesten die breeduit door de Juice-kanalen in het nieuws zijn gebracht kijken inmiddels tegen een bijna lege agenda aan als gevolg van deze berichten. Artiesten die al vele jaren meedraaien en menig feest tot een groot succes hebben gemaakt met hun bijdrage. Vanuit journalistiek oogpunt zijn de Juice-kanalen ook te bekritiseren. Hoor en wederhoor wordt niet (of nauwelijks) toegepast en de 'sappige verhalen' komen veelal via zogenaamde 'spionnen' binnen. Onbekende bronnen en dus niet te controleren op waarde.
Bedenk dus goed dat wat u leest of hoort niet perse tot de waarheid gerekend hoeft te worden. En bedenk dan ook dat deze kanalen voor de beheerders ervan gewoon dikke business zijn. Juffrouw Coldeweijer sleept er naar zeggen al zo'n half miljoen euro op jaarbasis mee naar binnen. En de heren Roddelpraat doen het ook niet voor niets, die bedelen openlijk elke euro bij elkaar in hun programma. Het is soms best vermakelijk om naar te kijken, daar kom ik eerlijk voor uit. Maar het is naar mijn mening net zo bedenkelijk als vermakelijk.
TVOH
Ali B. en Marco Borsato (voorlopig) niet meer te boeken via Partybookers.nl
Vanwege de vele berichtgeving over grensoverschrijdende zaken achter de schermen bij TVOH, is besloten om Ali B en Marco Borsato (voorlopig) van onze website te halen. Jeroen Rietbergen, bandleider van de Voice of Holland Band en tevens bandlid bij de Edwin Evers Band, is reeds ontslagen bij beide bands. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek en de - mogelijke - rechterlijke uitspraak, zullen we het besluit nemen deze artiesten - wel of niet - weer in ons aanbod op te nemen. We wensen de betrokken slachtoffers veel sterkte toe de komende tijd.
Artiestenburo Partybookers.nl accepteert cryptovaluta Bitcoin als betaalmiddel
Cryptocurrency wordt steeds populairder in de creatieve sector. Schilders, digitale artiesten, muzikanten, ze lijken allemaal hun weg naar crypto te hebben gevonden. Tot nog toe is het vooral in de vorm van NFT’s (*). Zeker vanuit zakelijk oogpunt lijken NFT’s goed te passen bij de muziekwereld. Een aantal verschillende muzikanten hebben al artwork liedjes en albums uitgebracht als NFT’s. Denk bijvoorbeeld aan Kings of Leon.
De muziekwereld gaat een stapje verder: Artiestenburo Partybookers.nl is het eerste Nederlandse boekingskantoor dat de populaire cryptomunt Bitcoin als geldig betaalmiddel accepteert. Partybookers.nl is een erkend boekingskantoor en sinds 2007 actief. Nagenoeg alle bekende Nederlandse Artiesten zijn via het buro in te huren voor een feest of evenement. Vanaf heden is het dus mogelijk om bekende Nederlandse artiesten, zoals Jan Smit, Mart Hoogkamer of bijvoorbeeld de Edwin Evers Band, te betalen in Bitcoin.
Eigenaar Jos Baltus (55) van Partybookers.nl legt uit: "Ik volg Bitcoin al geruime tijd en heb ze ook in bezit. Ik heb een groot vertrouwen in deze revolutionaire, digitale valuta. Uniek door haar achterliggende techniek (de blockchain) en haar toekomstige schaarste. Ze is volledig decentraal, dus zonder tussenkomst van bank of overheid. Inmiddels is de wereldwijde 'marketcap', de totale waarde van alle cryptomunten tezamen, de 2100 miljard dollar gepasseerd. En dat in slechts 10 jaar tijd! Crypto wordt steeds populairder en er is ook steeds meer vertrouwen in de ontwikkelingen op het gebied van Crypto. Je hoort nu ook elke dag spotjes op de radio en kijk naar de Formule 1: een van de grootste sponsors is een cryptobedrijf."
Volatiel
De koers van Bitcoin is zeer volatiel. Waardeschommelingen van 10 tot 20% zijn eerder regel dan uitzondering. Hoe gaat het bedrijf hier mee om? Baltus: "Uiteraard onderken ik de volatiliteit van de munt. Ik hou hier dan ook wel degelijk rekening mee. Het kan namelijk gebeuren dat de koers, na ontvangst van de betaling van onze klant, daalt. Doordat zij ons doorgaans een maand voorafgaand aan het feest of evenement betalen blijft ons risico echter beperkt tot deze periode. Tekorten passen we overigens zelf bij. De bedragen die wij in Bitcoin ontvangen komen rechtstreeks in onze 'wallet', onze digitale portemonnee. Zo profiteren we ook van een stijgende koers, waardoor mogelijke tekorten weer aangevuld kunnen worden".
Krijgen artiesten ook in Bitcoin uitbetaald?
"Nee, zover is het helaas nog niet. Maar ik sluit niet uit dat dit binnen enkele jaren wel het geval zal zijn. Onze klant betaald de gage van een betreffende artiest in Bitcoin, omgerekend vanuit Euro's en tegen de dan actuele koers van Bitcoin. Wij betalen de artiest gewoon in Euro's uit, tenzij deze liever Bitcoin ontvangt natuurlijk".
Zijn jullie niet bang dat er ook criminelen gebruik van gaan maken?
Baltus: "Nee, het is verkeerde veronderstelling dat Bitcoin vooral gebruikt worden voor 'niet legale activiteiten'. Hier is wereldwijd onderzoek naar gedaan en daaruit bleek dat in 2019 in totaal voor 2,1% aan Bitcoin voor criminele activiteiten is gebruikt. In 2020 was dit percentage al gedaald tot minder dan een 0,5%. Daarbij: wij boeken voornamelijk voor het bedrijfsleven, evenementensector en de horeca. En altijd met door partijen ondertekende boekingscontracten. Particulieren die bij ons boeken zijn veelal welgesteld, bij twijfel aan onze kant dienen zij zich te legitimeren. Het zou dus niet slim zijn om een handtekening onder een contract te zetten, je legitimatiebewijs te overleggen en dan met crimineel verdiend geld te betalen."
Wat is voordeel voor de klant?
Baltus: "Tja, op dit moment is er eerlijk gezegd nog weinig voordeel te halen door te betalen in Bitcoin. Het wordt pas echt interessant als Bitcoin, of een van de onderliggende cryptomunten, de 'altcoins', overal erkend en gebruikt kunnen worden. De transactiekosten van crypto's zijn veel lager dan de kosten die banken doorberekenen. Door de achterliggende technologie, de zgn. Blockchain (**), kunnen boekingscontracten eenvoudiger worden opgesteld en worden bevestigd". Wij willen als artiestenburo graag meeliften op deze ontwikkelingen."
* NFT: Een NFT is de afkorting van “non-fungible token“. Vrij vertaald naar het Nederlands: niet-vervangbaar teken. De NFT-techniek zorgt ervoor dat digitale items een unieke 'serienummer' met zich mee krijgen in de cryptowereld. In de cryptowereld worden dagelijks miljoenen transacties uitgevoerd.
** Blockchain: Een blockchain bestaat uit een netwerk van computers die niet het exclusieve eigendom zijn van één deelnemer. Via algoritmes beslissen alle deelnemers in het netwerk welke informatie valide is en welke niet, zoals transacties die via het netwerk worden uitgevoerd.

Coronaregels voor evenementen
Momenteel is er geen actueel nieuws.