Coronaperikelen - Partybookers, Artiesten en Evenementen

 

BLOG Coronaperikelen #3
Datum: 27 juni 2020
Auteur: Jos Baltus
 
Veel artiesten hebben het moeilijk. Om maar niet te spreken over de groep mensen die de artiest in staat stelt zijn of haar ding te doen. 
Van boekers tot geluidstechnici. Van flightcase-bouwers tot aan de beheerders van poppodia. 


Goed nieuws? De persconferentie van premier Mark Rutte en minister de Jonge gaf in ieder geval hoop aan de ondernemers horeca, cultuur,- en evenementenbranche. Samenkomsten van meer dan 30, nee zelfs 100 man zijn vanaf 1 juli weer mogelijk. Dit geldt bijvoorbeeld bij bioscopen, cafés, restaurants, theaters, bruiloften en uitvaarten. Mits de 1,5 meter afstand strikt in acht genomen kan worden. Discotheken en nachtclubs blijven dicht tot 1 september. En er komen nog regels voor zangkoren.

Wat betekend dit voor de evenementenbranche? Feestzangers mogen de horecabezoekers weer vermaken, bandjes kunnen weer aan de bak, etc. Dat is natuurlijk goed nieuws! Maar festivals of optredens van bekende artiesten en bands zullen voorlopig nog wel even uitblijven. Dit heeft een aantal redenen, waaronder het financiële aspect. Want om de kosten van een optreden van een bekende artiest te dekken zal er een behoorlijk aantal entreetickets moeten worden verkocht. Dit loopt al snel in de honderden tickets die nodig zijn om uit de kosten te komen. Met de 1,5 meter afstandsregel is dit nauwelijks realiseerbaar, alleen in de echt grote zalen. 

Daarbij zullen er veel mensen zijn die 'de kat uit de boom kijken'. Met andere woorden: eerst even aankijken hoe dit zich de komende maanden ontwikkelt. Volkomen begrijpelijk natuurlijk! Om deze reden zal ook ik als organisator van pop-evenementen voorlopig niets ondernemen in die richting. Het risico op tegenvallende kaartverkoop en een mogelijke annulering als gevolg van opleving van het Coronavirus ligt namelijk op de loer.

Jos Baltus

Boeker en evenementorganisator bij Partybookers.nl

Reageren? jos@partybookers.nl
 

BLOG Coronaperikelen #2

Datum: 11 juni 2020
Auteur: Jos Baltus


 
Veel artiesten hebben het moeilijk. Om maar niet te spreken over de groep mensen die de artiest in staat stelt zijn of haar ding te doen. 
Van boekers tot geluidstechnici. Van flightcasebouwers tot aan de beheerders van poppodia. 


Steeds meer artiesten zien in dat de Corona-pandemie de cultuurbranche nog wel even in haar greep zal houden. Dat leidt tot allerlei creatieve vormen van optreden; variërend van online huiskamerconcerten tot live-optredens voor maximaal 30 personen. Die dan ook nog eens (minimaal) 1,5 meter uit elkaar dienen te zitten. Ja, zitten! Oké, tot zover mijn begrip voor de situatie. Ik hoop dan ook dat we per 1 juli naar 100 personen mogen om het zo ook nog een beetje rendabel te houden om op te treden (zie mijn 1e blog over dit onderwerp). 
 
Waar ik me ernstig(er) zorgen over maak is het gegeven dat de huidige noodverordening, welke nu van kracht is, omgezet gaat worden naar een heuse noodwet: de 'Coronawet'. In deze wet, welke per 1 juli zou moeten ingaan, staan vele beperkende zaken zoals; verplicht afstand houden, evenementen weigeren, samenscholing op plekken verbieden, het openbaar vervoer stilleggen, etc. Deze noodwet zal voor een minimale periode van 1 jaar gelden en daarna verlengt kunnen worden. 

Voor de horeca, cultuur,- en evenementenbranche zal deze wet het einde kunnen betekenen. Want als er alleen nog maar kleinschalige evenementen mogen plaatsvinden, dus geen festivals, concerten, markten, kermissen en feesten, is het 'over-en-sluiten' voor 90% van deze branche schat ik zo in. Logisch ook dat er veel kritiek is op deze aangekondigde noodwet. Vanuit de branche zelf uiteraard, maar gelukkig ook vanuit de politiek, advocatuur en overheden. Zo sprak ook de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen dinsdag zijn zorgen erover uit. Volgens hem wordt in de noodwet te beperkt ingegaan op de inbreuk die de maatregelen op de grondrechten van burgers maakt.

De wet komt er, dat is wel duidelijk. Maar wat er uiteindelijk in komt te staan en welke invloed dat gaat hebben op onze sector? Fingers crossed. 

Je kunt via deze link tegen deze spoedwet stemmen: https://petities.nl/petitions/nee-tegen-de-spoedwet

Jos Baltus
Boeker en evenementorganisator bij Partybookers.nl
 
Reageren? jos@partybookers.nl


 
 
 
BLOG Coronaperikelen #1

Datum: 4 juni 2020
Auteur: Jos Baltus


 
Veel artiesten hebben het moeilijk. Om maar niet te spreken over de groep mensen die de artiest in staat stelt zijn of haar ding te doen.
Van boekers tot geluidstechnici. Van flightcasebouwers tot aan de beheerders van poppodia. 

Ik kan me begin maart, het begin van de 'intelligente lockdown' nog goed herinneren; maximaal honderd personen mochten nog een optreden bijwonen. Grappen die ik maakte naar artiesten,  zoals: "Raakt de zaal toch nog eens uitverkocht bij jou", werden (nog) gewaardeerd. Als snel ging alles op slot en volgde een stroom van annuleringen bij alle boekingskantoren. Artiesten, technici en crew zaten ineens brodeloos thuis. Boekers hadden hun handen vol aan klanten die vragen hadden over lopende boekingen.
 
Mondjesmaat komt alles nu weer op gang. Mogen er maximaal dertig personen een optreden bij wonen.. Voor sommige (solo)artiesten misschien een oplossing maar voor de meeste artiesten en gezelschappen volstrekt onhaalbaar. Laat staan voor live bands. Een rekensommetje: Dertig kaartjes verkopen levert maximaal zes á zevenhonderd euro op. Daar mag de BTW (9%) ook nog vanaf. Van deze bruto gage moet de artiest, geluidsman, boeker en de rest van de entourage betaald worden, nog los van alle andere heffingen die er zijn. Iedereen begrijpt dat dit niet gaat werken. Vanaf honderd personen kunnen de podia voor kleinschalige evenementen weer open. Voor festivals zal dit al minimaal duizend personen moeten zijn. 
 
Binnen onze branche is de overheersende mening dat de overheid de live- entertainmentsector grotendeels links laat liggen. Waar andere bedrijven weer op adem kunnen komen (horeca, kappers, etc.) blijft onze sector - zonder enige omzet of enig reëel perspectief - achter. Dit zal grote gevolgen hebben voor de ruim 100.000 mensen die in Nederland in de sector werkzaam zijn. Ik pleit niet voor (extra) geld of overheidssteun. Maar laten we voorkomen dat de evenementensector ter ziele gaat. Dit kan door - uiteraard met inachtneming van strikte maatregelen - de podia voor publieksevenementen weer open te stellen. Laten we beginnen met maximaal honderd personen, desnoods met een leeftijdsgrens.
 
Jos Baltus
Boeker en evenementorganisator bij Partybookers.nl
 
Reageren? jos@partybookers.nl

Het buro met de Sterren

Artiesten boeken?